برنامه جامع حقوق کودک یک نوع سند ملی و برنامه جامع مشترک بین دستگاههای دولتی است. ما دو سال روی این برنامه کار کردیم و بهعنوان یک مجموعه در شورای هماهنگی مرجع ملی حقوق کودک قبل از عید تصویب شد و اجرای آن هم از سال 95 تا سال 1404 به مدت 10 سال پیشبینی شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت دادگستری، مظفر الوندی؛ دبیر مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک در گفتوگو با خبرنگار مهرخانه، در رابطه با برنامه جامع حقوق کودک که قرار است تا اواخر فروردین ماه منتشر شود، گفت: برنامه جامع حقوق کودک یک نوع سند ملی و برنامه جامع مشترک بین دستگاههای دولتی است. ما دو سال روی این برنامه کار کردیم و بهعنوان یک مجموعه در شورای هماهنگی مرجع ملی حقوق کودک قبل از عید تصویب شد و اجرای آن هم از سال 95 تا سال 1404 به مدت 10 سال پیشبینی شده است.
او افزود: این برنامه اجرایی عملیاتی برای ارتقای وضعیت حقوق کودکان زیر 18 سال است و در آن همه اهداف، فعالیتها، وظایف و برنامه اجرایی دستگاههای دولتی عضو مرجع را با کمک خودشان مشخص کردیم و از امسال هم بهصورت جدی بر اساس آن کارهایمان را انجام میدهیم.
11 راهبرد برنامه جامع حقوق کودک
دبیر مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک با اشاره به اینکه برنامه جامع حقوق کودک 11 راهبرد دارد، بیان داشت: اولین راهبرد، ارتقای وضعیت حقوق بنیادین کودکان است. کودکان حقوق بنیادینی مانند رفع موارد تبعیض؛ تضمین حق حیات، بقا و رشد کودک؛ تضمین حق داشتن هویت؛ تضمین حق آزادی عقیده؛ تضمین حق دسترسی کودکان به اطلاعات مناسب و تضمین حق کودک برای شنیدهشدن دارند که در کنوانسیون حقوق کودک هم به آنها اشاره شده است. ما در این سند برای هر یک از این حقوق، دستگاههای متولی و وظایف آنها را مشخص کردهایم تا بتوانند در طی مدت 10 سال به اهداف تعیینشده دست یابند. مثلاً در مورد تبعیض اگر شاخص سال 94، 5 درصد تبعیض در موارد مختلف را نشان دهد، باید بتوانیم در طول 10 سال آن را به صفر برسانیم؛ یعنی هدفگذاری اینگونه است. یا در مورد بقا و رشد اگر وزارت بهداشت میگوید در هزار زایمان این تعداد مرگومیر هست، باید در طول 10 سال با اقدامات وزارت بهداشت این رقم به صفر برسد. هر یک از این موارد در سند پیشبینی شده است.
الوندی در ادامه اظهار داشت: راهبرد بعدی، ارتقای روابط خانوادگی و مراقبتهای جایگزین است که در اینجا هم چند اصل مانند کاهش موارد محرومیت دائم از مراقبت خانواده، تقویت توانمندی و مسئولیتپذیری خانواده برای نگهداری، رشد و پیشرفت کودک و ارتقای وضعیت نگهداری از کودکان بیسرپرست را در نظر گرفتهایم. راهبردهای بعدی عبارتاند از: سلامت و رفاه کودکان، گسترش فرهنگ دوستدار کودک، تقویت فعالیتهای آموزشی، پرورشی و ورزشی، فرهنگی و تفریحی ویژه کودکان، گسترش مراقبتهای ویژه، بهبود ساختار و نظام مدیریت، توسعه قوانین و مقررات، توسعه علمی و پژوهشی، توسعه و توانمندسازی منابع انسانی و راهبرد توسعه همکاریهای بینالمللی. این یازده راهبرد تعریف شده است و زیرمجموعه آنها نیز اصولی تعریف شده و براساس آن برنامهها و فعالیتهایی برای دستگاههای مجری و همکار مشخص شده است.
سرنوشت تصویب لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان در مجلس
او در رابطه با سرنوشت تصویب لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان در مجلس گفت: تصویب لوایح فرآیندی دارد و ما هم در کمیسیونهای اصلی و فرعی حضور داشتیم و فکر میکردیم این کار در همین مجلس انجام میشود، اما بعید میدانم به این مجلس برسد. در کمیسیون قضایی مواد زیادی از لایحه تصویب شده است، اما باید به صحن مجلس بیاید و تبدیل به قانون شود.
به گزارش مهرخانه، لازم به ذکر است چندی پیش حجتالاسلام و المسلمین مصطفی پورمحمدی؛ وزیر دادگستری، در جمع خبرنگاران درخصوص برنامه جامع حقوق کودک یا همان منشور حقوق کودک اعلام کرده بود: "بخش حقوق کودک و منشور آن تا چند روز اخیر و نهایتاً آخر فروردین ماه منتشر خواهد شد. ما در این منشور وظیفه اغلب دستگاهها را مشخص کردهایم."